Végre itt a csírázás!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

boggy22/Pixmac

boggy22/Pixmac :: boggy22/Pixmac
Beköszöntött a tavasz, és ahogy már megszokhattuk, vele együtt a nyár is. Ilyenkor a természettel együtt mi emberek is feléledünk, és szervezetünket érdemes enzimekben gazdag nyers, élő ételekkel táplálni. Életerőnk, vitalitásunk növekedését megtapasztalhatjuk, ha következetesen sok csírát eszünk.

A csíralét a növény életének legnagyobb vitalitású szakasza. A csírázás során drámai mértékben megsokszorozódik a vitaminok és az enzimek mennyisége. A keményítő ugyanakkor egyszerű cukorrá, a fehérje aminosavvá és peptonná, a nyers zsír szabad zsírsavakká alakul. Tehát a csírázási folyamat szinte előemészti a mag tápanyagait, melyeket így könnyebb átalakítani és asszimilálni. Ez a magyarázata, hogy miért nem váltanak ki allergiás reakciót még a közismerten allergén gabonák és hüvelyesek sem, ha kicsíráznak. Csakhogy a folyamat felfokozza a mag hűsítő hatását, ezért a törékeny, fázós, laza székletre hajlamos személyeknek csak mértékkel szabad csírát fogyasztaniuk, számukra megfőzve megfelelőbb. Kínában, ahol a csíraevésnek több ezer éves múltja van, hagyományosan főtten fogyasztják. A nyugati, teltebb, robosztusabb testfelépítésű embereknek viszont kifejezetten jót tesznek a nyers csírák. Azt viszont általánosságban kijelenthetjük, hogy a csírák erélyes növekedése alkati típustól függetlenül mindenkit ráhangol a tavasz és a nyár kirobbanó lendületére.

A csírák közül a lucerna tápanyagait tekintve értékesebb a többinél, elsősorban gazdag ásványianyag-tartalma miatt. Ugyanis az apró lucernacsíra 30 méter mélyre ereszti a gyökereit, ahol olyan ásványokhoz és nyomelemekhez jut, melyet a többi növény nem ér el. A lucerna méregteleníti a testet, megtisztítja a beleket, vízhajtó, támogatja a húgyrendszert. Ízületi gyulladás, fogyás, húgykő, krónikus torokgyulladás, láz, fájdalmas gázképződés, gyomorfekély, drogfüggőség és alkoholizmus gyógyítására használják. Viszont reumás megbetegedések esetén kerülni kell a lucernamag és a –csíra fogyasztását, mert fellobbantja a gyulladást. Legfontosabb tápanyagai közé tartozik többek között a fehérje, a karotin, a kalcium, a vas, a magnézium, a kálium, a foszfor. Emellett megtalálhatók benne a bioflavonoidok és sok klorofill.

A csírák könnyen beszerezhetők a bioboltokban, egyes zöldségeseknél, szupermarketekben, illetve a nagyobb élelmiszerboltokban. Csíráztatni persze lehet otthon is, mindössze egy kb. kétliteres, széles szájú üveg, mag és víz szükséges hozzá. Viszont ne lepődjünk meg, ha a csapvizet túl szennyezettnek találja a mag, és nem csírázik ki benne, ilyenkor használjunk tisztított vagy desztillált vizet.

Én személy szerint sokféle csírát szeretek, de a retekcsírát különösen kedvelem csípős, pikáns íze miatt!

(Forrás: Paul Pitchord, Gyógyító táplálkozás, Édesvíz Kiadó, 2009, www.edesviz.hu)
főnixmadár

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds