Bio-individualitás, azaz egyénre szabott táplálkozás

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

www.pixmac.hu

www.pixmac.hu
Miért nem működik a diétázás?

Elgondolkodtál már azon, hogy egy sikeresnek mondható, mondjuk a népszerű Atkins diéta után idővel miért másznak rád vissza a kilók?

Véleményem szerint nem létezik, hogy ugyanaz a diéta bárkinek jó lenne, hiszen minden ember más, egyéni táplálkozási igényekkel. Például én minden reggel éhgyomorra meleg citromos vizet iszom, hogy lúgosítsam, energizáljam és méregtelenítsem a szervezetemet, de ismerek olyat, aki nem érzi jól magát, ha mindezt éhgyomorra teszi. Saját anatómiánk, anyagcserénk, testösszetételünk és sejtstruktúránk mind befolyásolja általános egészségi állapotunkat, és azt is, hogy milyen ételek a legjobbak nekünk. Éppen ezért nem létezik olyan étkezési mód vagy „csoda diéta”, amely mindenkinek egyformán működne. Az egyik ember testének, korának és életstílusának tökéletes ételtől más hízhat, vagy levertnek érezheti magát.

A férfiak máshogy étkeznek, mint a nők, a gyermekek máshogy étkeznek, mint a felnőttek és mindannyiunknak mások a kedvencei. Személyes ízlésünk, természetes formánk és méretünk, vércsoportunk, anyagcsereszintünk és általános hátterünk, mind-mind befolyásolják, hogy mely ételek táplálnak bennünket és melyek nem.

Mit ettek elődeid?

Az egyik fő tényezőt őseink jelentik a bio-individualitás formálásában. Például a banán és a déli gyümölcsök télen hűtenek, így nem igazán jók a magyar embereknek, inkább céklát, fehér és lila káposztát, savanyú káposztát kellene ilyenkor fogyasztanunk. A Te tested is könnyebben emészti ezeket.

A legtöbb afrikai közösség például nem fogyasztott rendszeresen tejtermékeket, így érthető, hogy sok afrikai háttérrel rendelkező egyén, ma laktóz érzékeny (nem tudja feldolgozni a szervezet a tejben lévő cukrot).

Milyen gyors az anyagcseréd?

A bio-individualitás az anyagcserét is figyelembe veszi, hogy a szervezet milyen gyorsan képes a táplálékot energiává alakítani. Talán emlékszel még, amikor tinédzser korodban akár egy étkezés alkalmával, simán meg tudtál enni egymás után több szelet rántott húst sült krumplival és tejfölös uborkasalátával, mellé akár turmixot is ihattál, nagyi gyümölcsös sütijével zárva az ebédet - (persze az más kérdés, hogy mennyire egészséges ezeknek az ételeknek a fogyasztása!), - anélkül hogy emésztési problémáid lettek volna és lazítani kellett volna a farmerodon. Ez azért van így, mert a fiataloknak gyors az anyagcseréjük és gyorsabban égetik a kalóriát, mint a felnőttek. Még a felnőtteknek is különbözik az anyagcseréjük, így az egyénnek megfelelő arányban fogyasztanak szénhidrátot, fehérjét és zsírokat. Figyeld meg szervezeted működését és érezni fogod, hogy mi esik jól és mi nem, ez segít azoknak az ételeknek a kiválasztásában, amelyek a szervezetedet táplálják, támogatják. Akár egy étkezési naplót is vezethetsz, megjegyzésként leírva, hogy érezted magad az egyes ételek elfogyasztása után.

Azt, hogy mely ételek táplálóak számodra és melyek nem – még a különféle zöldségek és gyümölcsök közül is –, befolyásolhatja például vércsoportod, elődeid, pillanatnyi egészségi állapotod is. Ami jó Neked, nem biztos, hogy másnak is az, ezért az éppen divatos diéták nem működnek hosszú távon. Meg kell találnod azt az étkezési módot, mely a Te szükségleteidnek a legmegfelelőbb. Különbözőek vagyunk és saját testünk megismerése az első fontos lépés egészségünk megőrzéséhez! Sok sikert hozzá!

Kérdezzétek szakértőnket:

Balázs Andrea
Holisztikus Egészség Coach és Jógaoktató


Forrás: Institute for Integrative Nutrition: Bio-Individuality
PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds