Édes élet vagy édes méreg?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

www.igazimez.hu

www.igazimez.hu
Az már közismert, hogy a finomított fehér cukor nagy mennyiségben történő rendszeres fogyasztása elhízást, cukorbetegséget, magas vérnyomást, szívbajt, vérszegénységet, immunhiányt, fogszuvasodást és csontritkulást okozhat, de az meglepő lehet, hogy gyengíti a gondolkodást, és függőséghez is vezethet. Nem beszélve arról, hogy hozzájárul a depresszió, az önsajnálat, az idegesség, a félénkség kialakulásához, kiválthat beteges fecsegést vagy épp ellenkezőleg szófukarságot. Először talán furcsán hangzik, hogy fehér cukorból készült kedvenc süteményeink nem vigaszt nyújtanak, hanem tovább fokozhatják negatív érzéseinket, érzelmi zűrzavarunkat.  Hát igen, jobb megbékélni a gondolattal, hogy az élet nem habos torta, és jobb szembenézni a sors kihívásaival, mint befalni a rengeteg cukrászsüteményt.

A cukor édes méreg?

A cukor életerőt, energiát ad, de a finomítás során elveszíti minden tápértékét, rost, vitamin és ásványi anyag tartalmát.  A fehér cukor 99%-ban a szacharóz nevű szénhidrátból épül fel, nádcukorból vagy cukorrépából állítják elő. A cukorrépát először kilúgozzák, majd az így kapott levet mésszel tisztítják. Tisztítás után savval fehérítik, majd bepárolják és kristályosodásig főzik. Ezután finomítják és megint fehérítik. (kénsavval!)
A finomított cukor gyorsan és nagy adagokban kerül a vérkeringésbe, ami megterheli a gyomrot, a hasnyálmirigyet pedig inzulintermelésre ösztönzi. Az inzulin segíti a cukor felvételét a sejtekben, leviszi a vércukorszintet, ami éhségérzethez vezet. A hasnyálmirigy kimerül az újabb és újabb inzulintermeléstől, a feleslegesen bejuttatott szénhidrátok zsírrá alakulnak, amitől elindul az elhízás folyamata. Savas állapot jön létre a testben, ami felemészti a szervezet ásványi anyagait, a testből pedig eltűnik a kálcium. Szervezetünk nem tudja megemészteni a koncentrált cukormennyiséget, és a felesleg erjedésnek indul a szervezetben. Tovább rontja a helyzetet, hogy a tápanyaghiány újabb evésre, illetve túlevésre ösztönöz.
A teljes ételekben található cukor lebontásából és feldolgozásából nyert energia viszont állandó és tartós.  

De milyen az élet fehér cukor nélkül?

Megnyugtatásul, a finomított cukornak számtalan egészséges alternatívája létezik: a méz, a rizsszirup, az árpamaláta, a xilit, a sztívia, az eritrit és a finomítatlan cukrok. A lényeg, hogy ne finomított cukrot együnk, valamint óvakodjunk  a fruktóztól és a barna cukortól is, amelyek majdnem annyi finomításon esnek át, mint a fehér cukor.
Bevallom igazi cukor- és csokifüggő voltam, mielőtt elkezdtem egészségesen étkezni. Egyetlen napot sem tudtam elképzelni a reggeli, cukorral telepakolt kávém, sőt kávéim, az ebéd utáni cukrászsüti és a naponta többszöri csoki nasik nélkül. Megállás nélkül cukorral bombáztam a szervezetem, csodálom, hogy hasnyálmirigyem így bírta a megpróbáltatásokat, alkati hajlamaimból fakadóan nekem máshol volt a gyenge pontom. Az átállás drasztikusan következett be, egy nap alatt kidobáltam az összes finomított terméket – cukrot, lisztet – a konyhaszekrényből. Hogy hiányzott-e az édes íz? Kezdetben nagyon, emiatt többször túladagoltam a szítviát vagy a xilitet, ami nagyon furcsa ízekhez vezetett, és próbáltam minél több gyümölcsöt enni. Aztán pár hónap után alábbhagyott a sóvárgás, és egy reggelen meglepő tapasztalatra tettem szert. Egy szállodai reggeli során belekóstoltam a gyümölcssalátába, és majdnem felfordult tőle a gyomrom! Tele volt cukorral! Azóta sokkal kevésbé kívánom az édességet, sok gyümölcsöt eszem, és próbálom jól megrágni az elfogyasztott teljes értékű ételeket – gabonákat, hüvelyeseket, zöldségeket -, ami kihozza természetes ízüket és édességüket. A finomított cukor elhagyásával az ízérzékelés is megváltozik, érezhetővé válik az ételek valódi íze. A magas fehérjetartalmú állati eredetű ételek kiiktatása, vagy mérsékeltebb fogyasztása szintén csökkenti a cukor iránti sóvárgást. Sokat segít a rendszeres mozgás, hiszen az elsavasodás kívánósságot válthat ki, aminek oka a mozgáshiány, az elkapkodott és túlzásba vitt evés, a sok hús és finomított élelmiszer fogyasztása.  Desszert helyett gyakran fogyasztok sárgarépát, ami gyorsabban és hosszabb időre emeli meg a vércukorszintet mint a finomított cukor, de nem vált ki szélsőséges hatást. Ha édességet, desszertet készítek, akkor vagy mézet, vagy xilitet illetve sztíviát használok. A mesterséges édesítőszereket nem szeretem, mert azokat szintetikus úton állítják elő olyan anyagokból, amelyek mindegyike mérgező vagy káros a szervezet számára.

Forrás: (Forrás: Paul Pitchord, Gyógyító táplálkozás, Édesvíz Kiadó, 2009, www.edesviz.hu)
www.cukorhelyett.hu

Kérdezzétek a főnixmadarat, ha szeretnétek xilit, sztívia vagy méz beszerzési forrást!

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds