Kurkuma, a női egészségért
Az ételbe tett kurkuma segít a pangó vér okozta kinövések, köztük a petefészek ciszták szétoszlatásában.
„Indiai paprikás krumpli”
Egyik kedvenc ételem azért indiai, mert a magyar paprikás krumpli piros színe helyett sárga az indiai kurkumától. Lényeges különbség továbbá, hogy kolbász helyett padlizsánt tartalmaz, ami lehet, hogy a húsevőknek kevésbé vonzó, viszont indiai ízesítéssel nagyon finom. A padlizsánt a kurkumával együtt különösen ajánlatos nőknek fogyasztani, hiszen az alvadt vér és a tumorszerű lerakódások feloldásával tisztítja a pangó vért. A padlizsán további értékes tulajdonságai, hogy bioflavonoidjai megújítják az ereket, megelőzik az agyvérzést és más vérzéseket. Ezen kívül feloldja azokat a visszafojtott érzelmeket, amelyek káros következményei érintik a májat és a méhet. Japánban azt tanácsolják a kismamáknak, hogy ne egyenek belőle, mert vetélést okozhat.
Viszont főleg a menstruáció idején ajánlom az „indiai paprikás krumplit”, amelynek elkészítéséhez vöröshagymát megpárolok az indiai ghín, azaz tisztított vajon – erre a célra használható hidegen sajtolt olívaolaj is – majd hozzáadom a kockára vágott krumplit – újkrumplit – és a padlizsánt. Fűszerezésként a vegyes indiai fűszereket tartalmazó garam maszalát és a kurkumát, valamint tengeri vagy himalája sót használok. Az elkészítése egyszerű, kb 40 perc főzés után tálalható.
(Forrás: Paul Ptchford, Gyógyító táplálkozás, Édesvíz Kiadó, 2009, www.edesviz.hu)