Kurkuma, a női egészségért

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 


Az indiai kurkuma nemcsak csodás sárga színt és különleges íz világot kölcsönöz az ételeknek, de fontos gyógyító tulajdonságai miatt is érdemes fogyasztani.  Sárga színét a kurkuminnak köszönheti, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású anyag, és védi a májat a méreganyagoktól. Csökkenti a koleszterint, az epekövek oldására, az ínszalagok rugalmasságának a fokozására, és a menstruációs fájdalmak csillapítására is használják. A reumatikus ízületi gyulladás esetében az étrendkiegészítőként forgalmazott kurkuma fokozza a hajlékonyságot, és csökkenti az ízületek duzzanatát.

Az ételbe tett kurkuma segít a pangó vér okozta kinövések, köztük a petefészek ciszták szétoszlatásában.

„Indiai paprikás krumpli”


Egyik kedvenc ételem azért indiai, mert a magyar paprikás krumpli piros színe helyett sárga az indiai kurkumától. Lényeges különbség továbbá, hogy kolbász helyett padlizsánt tartalmaz, ami lehet, hogy a húsevőknek kevésbé vonzó, viszont indiai ízesítéssel nagyon finom.  A padlizsánt a kurkumával együtt különösen ajánlatos nőknek fogyasztani, hiszen az alvadt vér és a tumorszerű lerakódások feloldásával tisztítja a pangó vért. A padlizsán további értékes tulajdonságai, hogy bioflavonoidjai  megújítják az ereket, megelőzik az agyvérzést és más vérzéseket. Ezen kívül feloldja azokat a visszafojtott érzelmeket, amelyek káros következményei érintik a májat és a méhet. Japánban azt tanácsolják a kismamáknak, hogy ne egyenek belőle, mert vetélést okozhat.
Viszont főleg a menstruáció idején ajánlom az „indiai paprikás krumplit”, amelynek elkészítéséhez vöröshagymát megpárolok az indiai ghín, azaz tisztított vajon – erre a célra használható hidegen sajtolt olívaolaj is – majd hozzáadom a kockára vágott krumplit – újkrumplit – és a padlizsánt. Fűszerezésként a vegyes indiai fűszereket tartalmazó garam maszalát és a kurkumát, valamint tengeri vagy himalája sót használok. Az elkészítése egyszerű, kb 40 perc főzés után tálalható.

(Forrás: Paul Ptchford, Gyógyító táplálkozás, Édesvíz Kiadó, 2009, www.edesviz.hu)