Hűsítő gyümölcsök
A szomjoltó és karcsúsító dinnye
Erősen hűsít, édes, megszünteti a meleg, így a nyári hőség által okozott problémákat, hat a szívre, a húgyhólyagra és a gyomorra, vízhajtó, nedvesíti a beleket
Fogyókúrázók figyelem! 100 gramm görögdinnyében mindössze 30 kilokalória van. Emellett egészséges szomjoltó, hiszen 90 százaléka víz. Az izzadáskor távozó ásványi anyagok közül sokat visszajuttat a szervezetbe. A dinnyében van kalcium, magnézium, foszfor és vas, továbbá A-, C-vitamin, valamint értékes gyümölcssavak. Fokozottan vízhajtó hatású, kimossa a fölösleges sót és a fölösleges húgysavat a szervezetből, tisztítja a vesét, hígítja a vért, gyorsítja az emésztést.
A túlzott dinnyeevés azonban problémákat is okozhat, mivel a dinnyének erős epehajtó hatása van, ezért legfeljebb 1/4 görögdinnyét és 1/2 sárgadinnyét együnk, mert hasmenést, valamint gyomor- és bélproblémákat okozhat. A gyenge emésztésű, vérszegény, nagymérvű vagy akaratlan vizeletürítéssel bajlódó emberek számára tilos a fogyasztása.
A görögdinnyemag jótékonyan hat a vesére, általános vízhajtó. Egyik komponense, a cucubocitrin tágítja a hajszálereket, leviszi a magas vérnyomást. A székrekedést is gyógyítja. A megszárított magokból főzhetünk teát, de a friss magokat meg is ehetjük, csak rágjuk meg alaposan.
Az étvágynövelő és emésztést serkentő szilva és ringló
A szilva és a ringló a belek specialistái. Mindkét gyümölcs jót tesz az emésztésnek, segítenek a méreganyagok elszállításában, lázcsillapító hatásúak, serkentik a nyálkahártyát és a gyomorsavtermelést, a bennük lévő gyümölcssavak miatt pedig növelik az étvágyat. Mivel a szilva és a ringló is sószegény, vérkeringési, vese-, máj-, reuma-, és köszvénybetegségek esetén ajánlott a fogyasztásuk. Tartalmaznak karotint, B1 és B2 vitamint, valamint gazdagok vasban, rézben, cinkben, káliumban, nátriumban, foszforban, kálciumban és antociánban.Mivel a kissé kemény szilvahéj nehezen emészthető cellulózt tartalmaz, amely erjedést okozhat, ezért a nyers szilvából – főleg ha túlérett – nem tanácsos sokat enni, és főleg nem inni hozzá folyadékot!
A párolt szilva a székrekedés hagyományos gyógyszere, gyógyítja megkeményedett vagy megnagyobbodott májjal járó betegségeket, valamint a kiszáradást. A lila szilva azokban a májállapotokban a leghatásosabb, melyek az érzelmek elfojtásában, fájdalomban és ideges eredetű zavarokban nyilvánulnak meg. A szilva árt a gyenge emésztésű, gyomor-, bélfekélyes és hurutos embereknek. Gazdag oxálsavtartalma miatt kimerítheti a test kalciumkészletét.
A vízhajtó őszibarack
Az őszibarack hűsít, nedvesíti a tüdőt és a beleket, jót tesz a száraz köhögésnél és a leviszi a magas vérnyomást. Savanykás tulajdonsága miatt összehúzó hatású, feszesebbé teszi a szöveteket, ezáltal csökkenti a verejtékezést.Az arcbőrünk hamvas és üde lesz, ha friss, összezúzott őszibarackból pakolást teszünk rá, hagyjuk hogy rászáradjon, vízzel lemossuk, majd szárazra paskoljuk.
Az őszibarack és a nektarin serkentik a vesefunkciót (víztelenítik az egész testet, ezáltal tehermentesítik a tüdőt, a szívet és a vérkeringést), vértisztítók, erősítik az immunrendszert, főként megfázásnál, tartalmaznak magneziumot, kalciumot, flavont, emésztéssegítő és anyagcsere-szabályozó enzimeket. Mindkettő gazdag A-, B- és C-vitaminban, káliumban, nátriumban, vasban, cinkben, jót tesznek a hajnak és a szemnek.
A pajzsmirigy specialista kajszibarack
A sárgabarack semleges hőhatású, nedvesíti a tüdőt, száraz torokra, asztmára és egyéb folyadékhiányos tüdőállapotra használjuk. Magas réz- és kobalttartalma miatt alkalmas a vérszegénység kezelésére. A kajszibarack segít a bőr- és nyálkahártya-problémákon, a pajzsmirigybetegségeken, a májzavarokon, tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1 és B2 vitamint, nikotinsavat és sok A-vitamint.
A sárgabarack Kínából származik, ahol nagy mennyiségben gyengítő hatásúnak tartják. Terhesség alatt csak mértékletesen, hasmenés esetén pedig nem ajánlott a fogyasztása.
(Forrás: Kurt Tepperwein, Nagy Egésszségkönyv, Édesvíz Kiadó, 2008; Paul Pitchford, Gyógyító táplálkozás, Édesvíz Kiadó, 2009, www.edesviz.hu)