Mit kell tudni a Candidáról?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A Candida egy gombás megbetegedés, mely a nyálkahártyákon élő Candida albicans gombafajról kapta a nevét. Ezek a gombák mindaddig ártalmatlanok, amíg egyes tényezők hatására nem aktivizálódnak, és károssá nem válnak, ilyenkor viszont az egész szervezetet érintő tünetegyüttes alakul ki.

A Candidát egyes antibiotikumok, szteroid- és hormontartalmú készítmények, fogamzásgátló tabletták és egyes nyugtatók is okozhatják. Ezek a modern kori csodaszerek sajnos nemcsak a rossz, de a jó baktériumokat is elpusztítják, és ezek nélkül a szervezet nem tudja legyőzni a betegségeket. Ilyenkor az immunrendszer használhatatlanná válik, és nem véd a komolyabb betegségek és fertőzések ellen. A másik tényező a stressz. A túlzott és hosszan elnyúló stresszes állapot gyengíti az immunrendszert, és ez tökéletes környezetet teremt a Candidának. A túlzott cukorfogyasztás szintén a Candida albicans gomba elszaporodásához vezethet, hiszen a cukrok és édesítőszerek a Candida táptalajául szolgálnak.

Milyen tünetei vannak egy candidás betegnek?


A következő tünetek jelenhetnek meg: nagymértékű fáradtság, étkezés utáni felfúvódás vagy szélbántalmak, rossz emésztés, visszatérő fül-, orr-, gége- és légúti fertőzések, bőrkiütés, izom- és ízületi fájdalom, álmatlanság,visszatérő fejfájás, szédülés, levertség, izgatottság, emlékezet- és figyelemzavar, visszatérő húgyúti és hüvelyi fertőzések, pajzsmirigy-működési zavar, irritábilis bél szindróma, görcsös végbél, ételallergia, valamint allergiás reakció penészre és vegyi anyagokra. A lista szinte végtelen. A tünetek olyan szerteágazóak és sokszínűek, hogy bármely orvos könnyedén félrediagnosztizálhatja a Candidát, és inkább hipochondriára vagy lelki problémákra gyanakodhat.


Milyen mértékű a Candida?


A nyugati világban minden harmadik ember candidás. Ez a betegség nemcsak nőket, de férfiakat, tinédzsereket, gyermekeket és csecsemőket is érint. A férfiak és nők a fent említett tényezőknek köszönhetően lesznek betegek, és szexuális úton továbbíthatják a fertőzést. A tinédzserek gyakran akkor kapják el, mikor az orvosok a szokásos rutinnak megfelelően antibiotikummal kezelik aknéjukat. A kisgyermekek szintén a fül-és légúti panaszok antibiotikumos kezelésétől lesznek candidások, a csecsemők pedig fertőzött édesanyjuktól kaphatják el a Candida egy formáját, a szájpenészt. Néhányan csak enyhe, mások viszont krónikus formájában szenvednek, de vannak olyan candidások is, akik annyira betegek, hogy dolgozni is alig bírnak. Megint mások egyáltalán nem tudnak dolgozni, vagy már szinte alig képesek létezni.
A Candida sok más betegséghez köthető, ilyen például a szklerózis multiplex, a reumás ízületi gyulladás, a Crohn-betegség, a krónikus autoimmun betegség (lupus), az Epstein-Barr szindróma, sőt, a legtöbb AIDS-es vagy rákos betegnek is van Candidája.

Milyen kezelést igényel a Candida?


A gombaölők a Candida-kezelés fontos részét képezik. Minden gyógyszeres kezelés megkezdésekor azonban szakember segítségét kell igénybe venni, hogy a megfelelő gyógyszert szedjük, és a nem kívánt mellékhatásokat kizárjuk. Számos olyan gyógyhatású készítmény is kapható, mely hatásosan kezeli a betegséget.


A candida-fertőzés lelki okai


A Candida albicans egy úgynevezett főtörzs, amelynek több mint száz altörzse létezik. Éppen ezért, amikor felnőtt párok, vagy felnőttek és gyerekek közötti „fertőzöttséget” vizsgálunk, akkor nagyon ritkán találunk két egyforma törzset. Ennek köszönhetően mind az okozott tünetek, mind a panaszmentesség eléréséhez szükséges idő nagyon különböző lehet az egyes betegek esetében.
Ennek oka, hogy nem a Candida fertőz, hanem a tüneteinknek megfelelő gombatörzsek szaporodnak el bennünk annak érdekében, hogy a gyulladásos folyamatokat úgynevezett elfolyósítással állítsák helyre. Ezért nem a Candidát célszerű kezelni – gombaölő szerekkel –, hanem az elsődleges tünetet, aminek következtében a gombásodás is megszűnik. Ebből egyben az is következik, hogy ha csak a gombákat akarjuk elpusztítani – diétával vagy gyógyszerrel –, akkor szervezetünk védekező mechanizmusát állítjuk le, ami veszélyes lehet. Szükséges a diéta, az immunrendszer és a bélfl óra erősítése, de ezek önmagukban nem jelentenek megoldást.
Mindezek alapján még egy gondolat: mindenki magának szaporítja el a gombáit, mégpedig a saját törzséből, olyan mértékben, amennyire szüksége van, és semmi köze a fertőzésekhez, szexuális kapcsolatokhoz. Tehát a panaszaink szaporítják el bennünk a parazitákat, de mi okozza a tüneteinket, a problémáinkat, a betegségeknek diagnosztizált panaszainkat? Ezek hátterében mindig valamilyen enyhe vagy súlyosabb lelki teher, szorongás, félelem, önértékelési zavar, nőiséggel vagy férfiaassággal kapcsolatos kóros érzelmek, tartós harag, düh, rágódás stb. áll. Amennyiben ezekkel az érzelmekkel képesek vagyunk okosan bánni, akkor helyrebillen a lelki egyensúlyunk, és elkezdjük tisztelni embertársainkat, mégpedig magunkkal az élen. Ez nem azonos a vad egoizmussal, csak egy egészséges „Én is számítok” érzés. Így végre megszabadulhatunk félelmeinktől – még akkor is, ha jelenleg a pánikkeltés a divat –, és megpróbálhatunk pozitív gondolatokkal élni, aminek hatására tüneteink egész életünkön át enyhék és csak időszakosak lehetnek.
Minden attól függ, hogy mi magunk hogyan éljük meg, nem pedig a helyzettől. Nézzünk egy egyszerű példát, a fél pohár víz történetét. Két ember nagyon szomjas. Mindketten kapnak egy kétdeciliteres poharat, benne egy-egy deciliter vízzel. Az egyik ember így reagál: még van fél pohár vizem. A másik: már csak fél pohár vizem van…
Az okot kezeljük, ne pusztán a gombától akarjunk megszabadulni!


Dr. Salamon Zsuzsanna
gyermekorvos, alternatív orvos


(Forrás: Candida-diétás receptek, Gail Burton, Kiadó: Szigillum Bt., 2012)

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds