Az lettem, amit megettem

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Chris Booth, Flickr/pixmac.hu

Chris Booth, Flickr/pixmac.hu :: Chris Booth, Flickr/pixmac.hu

Emlékszem, gyerekkoromban evés közben egymás után tologattam ki számból a számomra nem kívánatos húsfalatokat. Szüleim – akik természetesen a legjobbat akarták nekem, és aggódtak, hogy nem eszik rendesen a gyerek – állandó harcot vívtak velem. Szeretett nagymamám, aki igen finomakat főzött, mindent megtett, hogy minél többet egyek, én viszont ellenálltam, csak annyit ettem, amennyi jólesett. Bár elég akaratos gyerek voltam, és jól védtem érdekeimet, iskoláskoromban nem volt választásom, emésztőrendszeremnek alkalmazkodnia kellett a menzás menü fogásaihoz.

 savasból lúgos kémhatásba

 

A zsíros ételeket, nehéz vörös húsokat azonban akkor sem ettem meg, és mivel vidéken nőttem fel, a házi csirke, kacsa húsa nem gyógyszerekkel, hanem a kertből származó tápanyagokkal volt tele. Nem beszélve arról, hogy nagypapám kiváló kertész volt, és a friss zöldség és gyümölcs zöme nem is piacról, hanem saját kertünkből érkezett. Igy étkezésünk nagy része, leszámítva a finomított fehér lisztet, fehér cukrot és a vörös húsokat, egészségesnek volt mondható. Persze a gyerekek többségéhez hasonlóan imádtam az édességet, a süteményeket, amelyekbe nem csak méz, hanem fehér cukor is került. Később mikor főiskolás lettem, és elhagytam a szülői házat, egyre kevésbé értem rá főzni, így főképp félig kész, tartósított ételeket ettem. Ezáltal kevesebb tápanyaghoz jutott a szervezetem, több energiát vett igénybe a táplálék megemésztése, emésztőrendszeremre egyre nagyobb nyomás nehezedett. Ráadásul felhalmozódtak a szervezetem számára felesleges anyagok – fehérje, zsír és cukor lebomlási termékek. Elkezdődött az elsavasodás folyamata, amikor a testfolyadékok egy részének kémhatása lúgos helyett savassá válik. (Kivétel ez alól a vér, ami egészséges embernél enyhén lúgos, pH-ja 7.34-7.42 között van. Chris Booth, Flickr/pixmac.hu

Chris Booth, Flickr/pixmac.hu
Megfigyelések szerint a gyomorsavon és a női hüvelyváladékon kívül normális esetben a test egyéb folyadékai enyhén lúgos kémhatásúak.) Egyre kevesebb volt az energiám, fáradékony lettem, szédültem, gyakran megfáztam és könnyen elkaptam az éppen aktuális fertőzéseket. Azt gondoltam, biztos a stressz okozza, és többet kell pihennem. Részben igazam volt, azonban a szervezet elsalakosodásában és elsavasodásában a stressz mellett még számtalan tényező szerepet játszik a túlzott fehérje fogyasztástól a vitamin- és nyomelem hiányig. A rizikó faktorok összejátszása, az alkati hajlamom, és egy jól időzített érzelmi trauma végül krónikus betegséghez, endometriózishoz vezetett.


Mi hozta a változást az életembe? Elkezdtem tudatosan étkezni, nem csak arra figyelek oda, hogy mit, mikor eszek, hanem arra is, hogy mit mivel, milyen ételtársításban eszek együtt (www.fonixmadar.hu/etrendek-etelek/87-helyes-eteltarsitasok). Az ételek szervezetünkben kifejtett hatását nem azok íze alapján lehet megítélni, hanem hogy emésztésük során azok anyagcsere végtermékei savas vagy lúgos irányba tolódnak-e el.

Elsalakosodás: az emberi szervezet számára már felesleges fehérje, zsír és cukor lebomlási termékeinek felhalmozódása a testben, lerakódása a kötőszövetben, szervekben, szövetekben, mert például széklettel, vizelettel, izzadással nem tudnak jól kiürülni.

 

Lúgosító ételek és italok:


- zöldségfélék, zöld levelek
- gyökérfélék
- hántolatlan gabonák
- gyümölcsök és gyümölcslevek (nem keveredve más ételekkel)
- burgonya (héjában sült)
- hagymafélék
- korpák
- sörélesztő
- csírák
- zöld levek, zöldséglevek, burgonyalé
- lúgos ásványvizek

 

Milyen tényezők vezetnek szervezetünk savasodásához és salakosodásához?

- túlzott fehérje fogyasztás (hús, tojás, szója, tejtermékek stb.)
- fehér finomított cukor fogyasztása
- fehér finomított liszt fogyasztása
- hántolt gabonák
- állati zsírok és finomított olajok
- savanyított és erjesztett ételek (pl. savanyú káposzta, ecetes ételek, alkoholtartalmú ételek-italok)
- kávé, fekete tea
- ecetsavval, borkősavval, szalicilsavval , benzoesavval tartósított termékek
- helytelen ételkombinációk
- gyakori étkezés, nassolgatás
- gyors rágás
- dohányzás
- vitamin és nyomelem hiány
- korábbi gyulladásokból visszamaradt gócok
- elektroszmog és földsugárzások
- helytelen légzés
- allergiás folyamatok
- nehézfém, vegyszer, gyógyszer, rovar- és gyomirtószerek, élelmiszer adalékok, kozmetikai és háztartási szerek felhalmozódása a szervezetben
- stressz, idegesség, pesszimista gondolatok, érzelmi zavarok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Forrás:  Sav-bázis egyensúly az emberi szervezetben Mazdaznan tudomány alapján, www.mazdaznan.net )

főnixmadár

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds