Az lettem, amit megettem
Emlékszem, gyerekkoromban evés közben egymás után tologattam ki számból a számomra nem kívánatos húsfalatokat. Szüleim – akik természetesen a legjobbat akarták nekem, és aggódtak, hogy nem eszik rendesen a gyerek – állandó harcot vívtak velem. Szeretett nagymamám, aki igen finomakat főzött, mindent megtett, hogy minél többet egyek, én viszont ellenálltam, csak annyit ettem, amennyi jólesett. Bár elég akaratos gyerek voltam, és jól védtem érdekeimet, iskoláskoromban nem volt választásom, emésztőrendszeremnek alkalmazkodnia kellett a menzás menü fogásaihoz.
savasból lúgos kémhatásba
A zsíros ételeket, nehéz vörös húsokat azonban akkor sem ettem meg, és mivel vidéken nőttem fel, a házi csirke, kacsa húsa nem gyógyszerekkel, hanem a kertből származó tápanyagokkal volt tele. Nem beszélve arról, hogy nagypapám kiváló kertész volt, és a friss zöldség és gyümölcs zöme nem is piacról, hanem saját kertünkből érkezett. Igy étkezésünk nagy része, leszámítva a finomított fehér lisztet, fehér cukrot és a vörös húsokat, egészségesnek volt mondható. Persze a gyerekek többségéhez hasonlóan imádtam az édességet, a süteményeket, amelyekbe nem csak méz, hanem fehér cukor is került. Később mikor főiskolás lettem, és elhagytam a szülői házat, egyre kevésbé értem rá főzni, így főképp félig kész, tartósított ételeket ettem. Ezáltal kevesebb tápanyaghoz jutott a szervezetem, több energiát vett igénybe a táplálék megemésztése, emésztőrendszeremre egyre nagyobb nyomás nehezedett. Ráadásul felhalmozódtak a szervezetem számára felesleges anyagok – fehérje, zsír és cukor lebomlási termékek. Elkezdődött az elsavasodás folyamata, amikor a testfolyadékok egy részének kémhatása lúgos helyett savassá válik. (Kivétel ez alól a vér, ami egészséges embernél enyhén lúgos, pH-ja 7.34-7.42 között van.
Mi hozta a változást az életembe? Elkezdtem tudatosan étkezni, nem csak arra figyelek oda, hogy mit, mikor eszek, hanem arra is, hogy mit mivel, milyen ételtársításban eszek együtt (www.fonixmadar.hu/etrendek-etelek/87-helyes-eteltarsitasok). Az ételek szervezetünkben kifejtett hatását nem azok íze alapján lehet megítélni, hanem hogy emésztésük során azok anyagcsere végtermékei savas vagy lúgos irányba tolódnak-e el.
Elsalakosodás: az emberi szervezet számára már felesleges fehérje, zsír és cukor lebomlási termékeinek felhalmozódása a testben, lerakódása a kötőszövetben, szervekben, szövetekben, mert például széklettel, vizelettel, izzadással nem tudnak jól kiürülni.
Lúgosító ételek és italok:
|
Milyen tényezők vezetnek szervezetünk savasodásához és salakosodásához? - túlzott fehérje fogyasztás (hús, tojás, szója, tejtermékek stb.)
|
(Forrás: Sav-bázis egyensúly az emberi szervezetben Mazdaznan tudomány alapján, www.mazdaznan.net )
főnixmadár