Helyes ételtársítások

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 


Snet Eman/Freedigitalphotos.net

Snet Eman/Freedigitalphotos.net :: Snet Eman/Freedigitalphotos.net
Most már két éve, hogy étkezésemnél odafigyelek a helyes ételtársításokra. Amíg nem táplálkoztam tudatosan, állandóan fel volt puffadva a gyomrom, problémáim voltak az emésztésemmel. Bevallom nem követem maradéktalanul a Gyógyító táplálkozásban foglalt szabályokat és a Testkontroll előírásait, de a fő irányvonalakat betartom és kiválóan érzem magam!

 

 

Testkontroll

A Testkontroll, eredetileg angolul Fit for Life című könyv - szerzők Harvey és Marilyn Diamond -, első és második része az Agykontroll Kft. gondozásában jelent meg Dr. Domján László ajánlásával. A szerzők az anyagcsere – beépítés és kiválasztás – egyensúlyának felborulását toxémiának nevezik.

„Ha az anyagcsere közben keletkező káros anyagok gyorsabban halmozódnak fel, mint amilyen tempóban szervezetünk meg tud tőlük szabadulni, akkor testünk telítődik ezekkel a mérgekkel, toxémia alakul ki, ami betegségekhez vezet.”

Amióta követem a Testkontroll javaslatait, azóta sokkal energikusabb vagyok, nem délelőtt 10 óra körül kezdek ébredezni, hanem a kora reggeli órákban aktívan kezdem a napot. Ehhez az is hozzájárul, hogy reggel és délelőtt kizárólag gyümölcsöket eszem és gyümölcsleveket iszom. Ez azért fontos, mert a Testkontroll szerint reggel 4 órától déli 12 óráig domináns a kiválasztás időszaka, amikor testünkből távoznak a mérgező maradékok. Egy bőséges hagyományos reggeli emésztése túl sok energiát kíván, ami megrövidíti a kiválasztási szakaszt. A gyümölcs tápanyagait azonban a test azonnal felszívja, így sokkal aktívabbak és energikusabbak maradunk, miközben a káros anyagok is kiválasztódnak. Gyümölcsöt viszont csak önmagában ajánlott fogyasztani, éhgyomorra, vagy amíg más étel ki nem ürült a gyomorból, ami helyes ételtársításnál három óra. A gyümölcsreggeli természetesen csak egyik módja az egészséges étkezére történő átállásra, nem vonatkozik azokra, akik allergiások a gyümölcsre, az egészséges emésztésűek pedig nyugodtan fogyaszthatnak például kásaféléket reggelire.

A táplálék felvétel – evés és emésztés – uralkodó időszaka déli 12 órától este 8 óráig tart. A Testkontroll szerint az étkezéseknél a megfelelő ételtársításokra kell odafigyelni. Hogy miért is? Biztosan mindenkivel előfordult, hogy a jól megszokott rántott húsos – sült krumplis étkezés után elálmosodott, elnehezült a teste. Ez azért következik be, mert a fehérje és a keményítő nem tud hatásosan megemésztődni, ha egyidejűleg tartózkodnak a gyomorban. A fehérje, például a rántott hús lebontásához savas, a keményítő, például a burgonya lebontásához pedig lúgos emésztőnedvekre van szükség. Emésztőrendszerünk egyszerre csak egy sűrített étel – minden, ami nem zöldség és gyümölcs – hatékony emésztésére való. Ha helyesen társítjuk az ételeket, akkor nem fordítunk a szükségesnél több energiát az emésztésre, így több energiánk marad a méregtelenítéshez, a felesleges kilóktól való megszabaduláshoz és más tevékenységekhez. Optimális esetben az elfogyasztott ételnek átlagban három órán keresztül kell a gyomorban maradnia a megfelelő emésztéshez, és utána kell továbbhaladnia a vékonybélbe. Viszont ha nem tud megemésztődni, akkor erjedésnek, rothadásnak indul. Ilyenkor érezni a gyomorégést, gázképződést, felfúvódást. A félig emésztett étel nem is tud rendesen beépülni a szervezetbe.

Vigyázat, nemcsak a húsételek és a tejtermékek tekintendők fehérjéknek, hanem például az olajos magvak, diófélék, szója is! A zöldféléket és salátákat nyugodtan lehet együtt fogyasztani a keményítőkkel és fehérjékkel, viszont a zsírokat, olajokat keményítőkkel lehet, fehérjékkel nem tanácsos együtt enni.

(Forrás: Harvey és Marilyn Diamond, Testkontroll 2.,  Agykontroll Kft. 2000, www.agykontroll.hu)


Gyógyító táplálkozás

Paul Pitchford a Gyógyító táplálkozás című kiváló könyvében részletesen kifejti az ételtársítások fontosságát. Felhívja a figyelmet arra, hogy akkor is táplálkozzunk egyszerűen, ha egészségesek vagyunk, mert így megőrizhetjük életerőnket.

„Amikor egy étkezésen belül több hozzávalót fogyasztunk, szervezetünk összezavarodik és képtelen előállítani valamennyi szükséges enzimet. Ilyenkor is lezajlik az emésztés, csak részben bakteriális tevékenység útján, ami minden esetben erjedést okoz.”

Minden étkezésnél alapszabály: az egyszerű ételt könnyebb megemészteni!

Kevésbé szigorú étrendet ajánl az egészséges embereknek és azoknak, akiknek jól működik az emésztőrendszerük. Ők akkor emésztenek megfelelően, ha bizonyos sorrend és összeállítás szerint fogyasztják el az egyes ételeket.

1. szabály: Az étkezést a legnagyobb fehérjetartalmú étellel kell kezdeni, mert bőséges gyomorsavra van szükségük a keményítőkkel és más ételekkel szemben.

2. szabály: A sós ételeket fogyasszuk a más ízű táplálékok előtt. Amennyiben a leves sós, valamint magas fehérje- és enzimtartalmú élelmiszer, akkor először ebből együnk, mert elindítja és serkenti az emésztést. A sós étel az étkezés után is javítja az emésztést, ezért akkor is érdemes enni egy keveset.

3. szabály: A fehérje és a keményítő a zöld színű, keményítőmentes zöldségekhez illik a legjobban. A fehérjetartalmú élelmiszert minden ételben nehéz teljesen megemészteni. Az állati eredetű élelmiszerben található fehérjék csaknem minden esetben esszenciális telített zsírokat is tartalmaznak, amelyek a többi zsírral és olajjal akadályozzák a fehérje emésztését. A keményítők esetében is az lenne ideális, ha egy étkezésnél csak egyfajtát fogyasztanánk, bár az egészséges emberek többsége elvisel két gabonafélét, vagy egy gabonát és egy keményítőtartalmú zöldséget.

4. szabály: A gyümölcsöt és az édességet fogyasszuk magában, vagy kis mennyiségben az étkezés végén. Ugyanis étkezések alkalmával ezeket emésztjük meg először, és hajlamosak rá, hogy kisajátítsanak minden emésztőfunkciót, míg a többi tápanyag csak vár és erjed. Zöld növényekkel azonban kombinálhatók, egy fehérjéből és keményítőből álló étkezésnél a desszertet és gyümölcsöt előzze meg egy adag zöld leveles saláta. Az ideális az lenne, ha fejes salátával zárnánk az étkezést és külön ennénk a gyümölcsöt és édességet.

Azoknak az embereknek, akiknek gyenge az emésztése, betegek, illetve azoknak is, akik egészségesek, de szeretnék életerejüket növelni, vagy hatékonyabban szeretnének összpontosítani, a tökéletes emésztést szolgáló ételtársítást érdemes követni. Ennél a leglényegesebb szabály, hogy a fehérje- és keményítőtartalmú ételeket külön étkezések alkalmával fogyasszuk. Természetesen mindkettőhöz – külön-külön – ehetők zöld és keményítőmentes növények.

Akik szeretnének többet megtudni az egészséges táplálkozás elveiről, szabályairól, azoknak mindenképpen érdemes elolvasni Paul Pitchford Gyógyító táplálkozás című könyvét.

(Forrás: Paul Pitchord, Gyógyító táplálkozás, Édesvíz Kiadó, 2009, www.edesviz.hu)

főnixmadár

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds