A yin és a yang isteni egyensúlya

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

"A kínai orvoslás szerint az egészség a kiegyensúlyozott és harmonikus belső környezet fenntartásától függ.                Az egyensúlyt – az egészség egyensúlyát éppúgy, mint minden másét is a világban – a yin és yang fogalmával írják le. A yin és yang az a két dinamikus erő, amelynek együttműködéséből származik minden, ami csak létrejön a világegyetemben.

A yin kínai írásjegyének jelentése „a hegy sötét oldala”, míg a yangé „a hegy fényes oldala”. A yinhez a hideg, a sötét és a nedves fogalmai kapcsolódnak, míg a yang meleg, fényes és száraz. A yin nyugodt, statikus és tétlen, míg a yang dinamikus, tevékeny és terjeszkedő.
Minden dolog, körülmény vagy helyzet leírható úgy, mint amelyik – akár teljes mértékben, akár csupán viszonylagosan – a yinhez vagy a yanghoz tartozik. Más szóval ez az elképzelés a yint és yangot nem mint statikus meghatározást, hanem inkább mint folyamatot fogja fel. A hegy képéből kiindulva, a hegy sötét oldala inkább yin természetű a fényes yang oldalhoz képest. Ahogyan azonban a nap felkel és befutja pályáját az égen, a reggel beragyogott lejtő helyett délutánra már az ellenkező oldalt világítja meg. A yin yanggá és a yang yinné válik, ahogyan a nappalból éjszaka lesz.

Íme néhány yin-yang fogalompár:
 
yang            yin              yang          yin           yang      yin

fény            sötétség     tavasz       ősz          fenn      lenn
ég                föld             meleg        hideg      kívül      belül
nap              hold             férfi            nő           tűz         víz
nappal        éjszaka        gyors         lassú      fa          fém
                   
A kínai orvoslás szerint az emberi test a következő módon osztható fel a yin és yang területeire: A belső rész yin, a külső yang. Az inak és csontok yin, míg a bőr yang természetű. A yin az energia tárolására, míg a yang a tevékenységre szolgál. Bizonyos szervek, így a szív, a máj, a tüdő, a csontok és a vese yin, míg mások, mint a belek, az epehólyag és a bőr yang természetűek.

Betegség esetén a yin és yang fogalompárját a változás alapvető folyamatainak leírására alkalmazzák. Ha a yin túlságosan erőteljes, a yang megbetegszik. Ha a yang túlteng, a yin szenved. Ha túl kevés a yin, a test és a testrészek túlságosan meleggé válnak; ha a yang csökken, megfázás és hidegség a tünetek.

Mindenfajta kezelés elsődleges célja tehát az, hogy ismét létrehozza a szervezetben a yin és a yang egyensúlyát, kiegyenlítse a meleget és a hideget, a szárazságot és nedvességet, a tevékenységet és nyugalmat. A Sárga Császár Könyve az Orvoslásról szerint „a meleg betegséget hideg gyógynövényekkel kell kezelni, a hideg betegséget meleg gyógynövényekkel… Yang betegség során a yint, yin betegség során a yangot kell kezelni.” Minden egyes étel inkább yin vagy inkább yang természetű, ezért a kínai orvosi recepteknek igen gyakran vannak táplálkozásbeli előírásai is."

(Forrás: Dr. Chen Zhen, A gyógyító kínai konyha, www.drchenpatika.com)


 

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds