Qi: az élet ereje

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

"A hagyományos kínai orvoslás szerint a qi az élethez nélkülözhetetlen energiát jelenti. A világegyetem s az emberi test és elme minden tevékenysége a qi megnyilvánulása. Egészségünk ezért a qi megfelelő mennyiségű, kiegyensúlyozott és akadálytalan áramlásától függ.

A qi a szervezetben a meridiánoknak nevezett folyamatos hálózat útján át halad. E meridiánok egyaránt érintik a test külszínét és a belső szerveket. Az egészséges ember meridiánjain bőséges mennyiségű qi halad át, átjárva valamennyi testrészét és szervét, s így megteremtve a test harmóniáját és egyensúlyát.

A qi a test valamennyi mozgásának és tevékenységének forrása. Ez teszi lehetővé a rendes testhőmérséklet fenntartását; ez védelmezi a testet a hideg, a forróság vagy a nedvesség kívülről jövő támadásai ellen; s ez alakítja át az ételt és a levegőt a test számára nélkülözhetetlen anyagokká. A qi teszi lehetővé a yin és yang egyensúlyát a testben és a világegyetemen belül egyaránt.

Ha túl sok qi van jelen egy testrészben vagy szervben, a fellépő betegség a túltengés tüneteit mutatja, míg túl kevés qi hatására elégtelenség lép fel. A qi elégtelensége esetén a test sorvadásnak indul. Számos krónikus betegség, így a vérszegénység vagy az ízületi gyulladás az elégtelenség következménye. Másfelől a qi túltengése azt jelenti, hogy megrekedt valamely szervben vagy testrészben, daganatot, pangást vagy renyheséget okozva. Minden betegség kezelésének elsődleges célja tehát az, hogy helyreállítsa a qi megfelelő áramlását az egész testben."

(Forrás: Dr. Chen Zhen, A gyógyító kínai konyha, www.drchenpatika.com)

 

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds