Művészetterápia

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 


A művészetterápiás önismereti csoportok a képzőművészet, a mozgás, a zene és az irodalom eszközeivel fejlesztik az önismeretet és segítenek az élet aktuális feladatainak a megoldásában.

A különböző művészeti ágak aktívan és passzívan is lehetővé teszik az önismereti képzésen résztvevők számára, hogy felszínre hozzák és mélyebben megismerjék saját belső lélektani folyamataikat, megfogalmazzák saját személyes történetüket, ami életükben magában hordozza az alapvető változás, illetve betegségek esetén a gyógyulás lehetőségét.

A művészetterápián való részvétel semmiféle művészi előképzettséget nem igényel. A csoportos foglalkozásokon nem esztétikailag tökéletes művek létrehozása a cél, hanem a különböző művészeti eszközökkel az érzelmek és gondolatok személyes kifejezése.

Az önismereti csoportokban résztvevőket 8-12 társ ösztönzi és segíti az önfeltárás útján, akikkel heti, kétheti rendszerességgel találkoznak, rajzolnak, festenek, zenélnek, kreatívan írnak vagy mozdulatokkal kommunikálnak. A módszerben az aktív alkotás mellett időnként helyet kap a kész művészi alkotások befogadása is. Az alkotásokat jellemzően minden csoporttag önállóan készíti el, de előfordulnak páros, illetve csoportos gyakorlatok is. A gyakorlatok közé tartozik például a fő mérföldköveket megmutató életút lerajzolása, vagy olyan mozgásformák, amelyek  megjelenítik a résztvevők életének legfontosabb pillanatait.

A találkozások olyan témák köré épülnek, mint például a jelenlegi élethelyzet aktuális kihívásai, a múlt fontos eseményeinek átgondolása, a változás – átalakulás, a karrier, a jövőbeli várakozások, a kapcsolatok, az ünnepek, stb.

Az elkészült alkotásokat és átélt élményeket a csoporttagok közösen dolgozzák fel. A csoportfolyamat eredményeként a résztvevők megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül gondolataikkal, érzelmeikkel. A társaktól kapott visszajelzések segítenek rávilágítani a személyiség kevésbé tudatos oldalaira, egymás nézőpontjainak megismerése által pedig más nézőpontból is ráláthatnak egy-egy problémára.

A művészetterápia az önismeret és az önkifejezés fejlesztése mellett javítja az emberi kapcsolatokat, a közösségekbe való beilleszkedést, a szocializáció folyamatát.

Kránitz Éva

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds