Édes és egészséges golyócskák

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Néhány tipp az "egészséges bűnözésre": Mákos-kókuszos köles és hamis csokis golyók



Mákos és kókuszos köles golyók

Egy bögre kölest, miután megmostuk, háromszor annyi tejben felrakunk főni, mindössze egy csipet sót adunk hozzá. Én rizstejet vagy zabtejet használok – a lényeg, hogy ha lehet kerüljük a pasztörizált és homogénezett tehéntejet. Akkor van készen, amikor már kásás lesz a köles, ez a főzés kezdésétől számítva kb. 20 perc múlva következik be. Érdemes alacsony lángon főzni és kevergetni, hogy ne égjen oda. Főzés közben ízlés szerint mézet lehet beleönteni és összefőzni. Miután megfőtt a köles és már kezd kihűlni, lehet mákot, illetve mézes mákot belekeverni, vagy kókuszreszeléket hozzáadni. A kis golyók megformázása után a kókuszos változatot még kókuszreszelékben is meg lehet forgatni.
Az édesítésnél érdemes arra figyelni, hogy egy csésze finomított, fehér cukornak például háromnegyed csésze méz vagy egy teáskanál sztívia felel meg.

Miért jó enni, amellett hogy isteni finom?
A kölest a gabonák királynőjének is nevezik, gombaölő, a legjobb gabona a Candida albicans gyógyítására, emellett lúgosít, ezért vagy só nélkül vagy kevés sóval készítik.

Erősíti a vesét, jótékonyan hat a gyomorra, a lép-hasnyálmirigyre, segít a vetélés megelőzésében, enyhíti a várandósok reggeli rosszullétét, hasznos továbbá hasmenés (főzés előtt meg kell pirítani), emésztési zavar és diabétesz esetén.

A kókusz melegít, édes, erősít, gyengeség, kóros soványság, orrvérzés és gyermekkori alultápláltság kezelésére alkalmas. Vegetáriánusok számára jó telítettzsír-forrás, de veszélyessé válhat, ha az étrend egyébként is túl sok telített zsírt és koleszterint tartalmaz (például nehéz húsokat, tojást, tejterméket). (Forrás: Paul Pitchord, Gyógyító táplálkozás, Édesvíz Kiadó, 2009, www.edesviz.hu)

Vegetáriánusoknak különösen előnyös, hogy a mákban és a kölesben együtt megtalálható a 8 esszenciális aminosav!


Hamis csokis golyók

Főzés nélkül, nagyon gyorsan elkészülnek a kakaópor helyett karobporból készült hamis csokis golyók. A bio tönköly háztartási kekszet össze kell darálni, majd rizstejjel – vagy más gabonatejjel - , karobporral, ízlés szerint mézzel és  kókuszreszelékkel összekeverni. A megfelelő állag elérése után a masszából kis golyókat lehet formázni, végül kókuszreszelékben megforgatni.
És milyen íze van a hamis csokinak is nevezhető karobnak? Én először magában kóstoltam meg, egy kis gabonatejjel összeöntve, és nem találtam elég édesnek. Aztán rájöttem, hogy ha egy kicsi mézet, szítviát vagy xilitet adok hozzá, akkor kiválóan helyettesíti a kakaót. Ráadásul a karobporban nincs serkentő hatású teobromin, ezen kívül glutén- és laktózmentes, és nem emeli a vér koleszterinszintjét sem. Viszont antioxodáns hatása van, és sok vitamin és ásványi anyag található benne.  Egyszóval kitűnő alapanyag az „egészséges bűnözéshez”.

főnixmadár

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds